Onderzoek naar rubberkorrels op kunstgrasvelden

Op 07 oktober 2016.

Het programma Zembla heeft woensdag aandacht besteed aan rubberkorrels die zich bevinden op kunstgrasvelden. Een Amerikaanse voetbaltrainster waarschuwde in de uitzending voor deze korrels, die zijn gemaakt van oude autobanden. Een aantal deskundigen sluiten zich bij haar aan.

Rubbergranulaat
Bij Voorwaarts wordt rubbergranulaat, oftewel de rubberkorrels, ingestrooid op kunstgrasvelden. Deze korrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld zoveel mogelijk dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon kunstgrasveld. De stof is onlangs toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Onderzoek
Door de Europese Commissie is opdracht gegeven aan een bedrijf om onderzoek te doen naar de samenstelling van rubbergranulaat en de effecten op de gezondheid. De uitkomst daarvan is nog niet bekend, de resultaten worden rond februari 2017 verwacht.

Op verzoek van de Nederlandse overheid is in 2008 door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzoek gedaan naar de veiligheid van de rubberkorrels. Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen risico met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden.

Situatie bij VV Voorwaarts
In Westerhaar gebruiken wij rubbergranulaat dat moet voldoen aan het keurmerk van Milieukeur. Met dit kenmerk worden milieu- en gezondheidseisen aan korrels gesteld. Het gaat hierbij onder andere over eisen aan het product ten aanzien van kankerverwekkende stoffen.

Wat gaat VV Voorwaarts doen?
Het bestuur van VV Voorwaarts is zich bewust van de kritiek van deskundigen en volgt de resultaten van het Europese onderzoek met veel belangstelling. Wij zullen samen met de andere voetbalverenigingen in Twenterand aankomende week samenkomen om over de ontstande situatie te praten.

Bestuur VV Voorwaarts.

Bij ontwikkelingen houden we u op de hoogte!

Update door de KNVB

Woensdag informeerden we jullie al over de uitzending van Zembla waarin zij aandacht hadden voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Naar aanleiding van die uitzending ontvingen we bij de KNVB vragen van verenigingen en signaleren we dat verenigingen (en andere betrokkenen) twijfels hebben over het spelen op dergelijke velden.

Vragen die wij goed begrijpen. Mede daarom hechten we er waarde aan jullie nogmaals te informeren en aan te geven dat uit eerdere onderzoeken van het RIVM niet gebleken is dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. En dat de velden dus gebruikt kunnen worden om op te spelen en trainen. Wel staat de KNVB erop dat er op zeer korte termijn aanvullend onderzoek komt. Dit onderzoek, te verrichten door het RIVM, moet antwoord geven op de vraagstukken zoals die nu bij ons en onze leden liggen.

Update RIVM 07-12-2016 21.00 uur

RIVM: douchen na sporten op kunstgras
Hoewel er volgens het RIVM ,,nu geen reden is om te stoppen” met sporten op de kunstgrasvelden, raadt het volksgezondheidsinstituut aan kinderen na afloop te laten douchen en in de schone kleren te steken.

Verder is het aan te raden kinderen niet te laten spelen met de rubberkorrels die op zo’n kunstgrasveld te vinden zijn.

Aanleiding voor de plotselinge zorgen om de kunstgrasvelden is een uitzending van Zembla woensdag. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

Minister Edith Schippers (Sport) heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Ze benadrukte dat ze uit voorzorg handelt en dat ouders in de tussentijd hun kinderen met een gerust hart het veld op kunnen laten gaan.

Maandag is er een overleg over de bevindingen van Zembla tussen het RIVM, de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG).