Voorwaarts in Tubantia

Op 18 februari 2016.

nieuwsAfgelopen zaterdag was Timo Oving van de Tubantia op ons sportpark voor de wedstrijd tegen Lemele. Afgelopen maandag stond het verhaal in de Tubantia en diegene die de krant niet hebben kunnen het via onze site toch lezen.

Voorwaarts mag weer eens juichen

De opluchting op sportpark 't Twistveen is groot na de 4-3 overwinning op SC Lemele.

door Timo Oving

WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK

Twee goals binnen zes minuten. Middenvelder Bernd Bove (22) kan deze zaterdagmiddag zijn geluk niet op. De middenvelder van derdeklasser Voorwaarts buigt tegen Lemele met twee treffers een 2-1 achterstand om. Zijn ploeg boekt mede hierdoor eindelijk weer eens een overwinning: 4-3.

Zaterdagmiddag, half vijf. Voorwaarts-voorzitter Gerhard Aalderink wacht vol ongeduld op het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Henri Rikhof. De arbiter trekt ruim tien minuten extra speeltijd bij. "Scheids het is tijd", roept de preses nog maar eens. De honderdste minuut loopt. Aalderink kan het bijna niet geloven. "Gaan we dan eindelijk weer eens winnen?"

Het is een mooie binnenkomer voor Aalderink, die een heftige periode achter de rug heeft. Eind vorig jaar werd de voorzitter van Voorwaarts getroffen door een TIA en tijdens het herstel kreeg hij een hartinfarct. "Het is de eerste keer sinds eind vorig jaar dat ik weer op het sportpark ben", aldus de voorzitter. "Een beter cadeau dan dit kon ik niet krijgen."

Het laatste fluitsignaal klinkt. De armen van Aalderink gaan de lucht in. Hij is blij, maar ook opgelucht. Aalderink feliciteert zijn spelers stuk voor stuk. Ook Bernd Bove, die deze zaterdag een belangrijk aandeel heeft in de overwinning. "Eindelijk", zegt de 22-jarige middenvelder. De laatste keer dat Voorwaarts drie punten pakte, was eind november bij Achilles (3-0). "Het mocht dus wel weer een keer."

De oranjehemden spelen tegen Lemele een aardige eerste helft en komen verdiend op voorsprong via Jordy Harms. Voorwaarts krijgt vervolgens mogelijkheden genoeg om de score te verdubbelen. Maar er wordt niet gescoord. Aan de andere kant is Lemele wel effectief. De bezoekers buigen binnen een paar minuten een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong. In de tweede helft hebben de gasten zelfs de 3-1 op de schoen, maar Lemele is niet scherp genoeg.

Langs de lijn wordt al gesproken over een eventuele degradatie naar de vierde klasse. "Kunnen we weer eens kampioen worden", klinkt het cynisch.

Bernd Bove wil hier niets van weten. Hij schiet een kwartier voor tijd de gelijkmaker binnen en maakt even later met een fraaie kopbal zelfs de 3-2. "Die zat er lekker in, hè?", zegt Bove.

"We wisten dat we vandaag moesten winnen en gelukkig hebben we dat gedaan. Dit is enorm goed voor het vertrouwen. Maar nu moeten we deze lijn ook doortrekken. Als we een paar wedstrijden winnen, doen we zo weer bovenin mee."

Verschillen klein Het verschil in de derde klasse is minimaal. Voorwaarts stijgt na deze overwinning van plek dertien naar plek tien, maar kan over een week zomaar weer zakken. Het begin is er in elk geval. Hoe het kan dat Voorwaarts zo slecht gepresteerd heeft de laatste maanden? "Omdat we veel te weinig kansen hebben gecreëerd", zegt Bove. "Onze spits, Gert Dogger, was een tijdje geblesseerd. Maar ook met hem in de ploeg hebben we een aantal wedstrijden niet ons niveau gehaald."

Dogger komt een halfuur voor tijd in het veld en maakt in blessuretijd de beslissende 4-2. Bove is blij dat de spits weer terug is. "Hij is heel belangrijk voor ons. Hij scoort veel en heeft met zijn 34 jaar veel ervaring."

De middenvelder is 22 jaar en is bezig aan zijn vierde seizoen bij Voorwaarts. Samen met zijn 19-jarige broertje Lars vormt hij sinds kort het middenveld van de derdeklasser. "Het gaat goed en het is natuurlijk heel leuk om met mijn broertje in een team te spelen. Als het aan mij ligt, komen daar nog wel een aantal wedstrijden bij."

Zaterdag, derde klasse D

Voorwaarts V. - Lemele 4-3 (1-2). 19. Harms 1-0, 20. Warmelink 1-1, 26. Schoenmaker 1-2, 74. B. Bove 2-2, 80. B. Bove 3-2, 90+8. Dogger 4-2, 90+10. De Lange 4-3.

Opstelling Voorwaarts: Stuifzandt, Wessels, Meier, Nijhof, Schoemaker (62. Dogger), Roelofs, B. Bove, L. Bove, Slot (73. Lensen), Harms en Niks.

Scheidsrechter: Rikhof.

Toeschouwers: 125.

Bronvermelding (TC Tubantia, Timo Oving, foto Bert Kamp)

vwlemele