Interview met Marcel Borkent: Voorwaarts een vereniging met winnaarsmentaliteit

Op 14 juli 2013.

marcelborkentNu onze trainer Marcel Borkent een jaar in Westerhaar bij onze vereniging aan het werk is en volgend jaar dit ook gaat doen wordt het tijd dat we hem eens wat vragen stellen.

Wat zijn de belangrijkste punten die een goede trainer van Voorwaarts moet hebben? Ik denk dat een trainer van Voorwaarts ook oog moet hebben voor het sociale vlak binnen de club en niet alleen maar met het 1e elftal bezig moet zijn. Bij Voorwaarts wordt veel voor de leden georganiseerd vind dat je al trainer ook wel een klein beetje verplicht bent om daar je gezicht te laten zien!

Wat vind je van Voorwaarts als vereniging in het algemeen? Ik vind Voorwaarts een leuke club met een fanatieke aanhang, die deze niet onder stoelen of banken steekt ( wat ik overigens waardeer)  Ik vind het leuk en prettig om te zien dat we vaak meer toeschouwers hebben dan de

thuisploeg waar we tegen spelen .

Wat vind je van Voorwaarts als vereniging op voetbalgebied? Over Voorwaarts op voetbalgebied heb ik natuurlijk wel een mening. Ik denk dat we met onze selectie goed kunnen meekomen in de 3e klasse en dat er enkele spelers in lopen die op termijn zeker een stap hoger aan zouden kunnen. Toen ik naar buiten aangaf dat ik trainer zou worden bij Voorwaarts, werd me veelal gezegd dat ik me over de winnaarsmentaliteit geen zorgen hoefde te maken, die was van vroeger uit al goed bij Voorwaarts. Zo verteld een oom van mijn vrouw een verhaal , dat hij vroeger op een avond gevraagd had aan mijn huidige zwager en destijds op jonge leeftijd al eerste elftal speler bij  Exelsior'31 waar hij tegen spelen moest die zaterdag Mijn zwager antwoordde Voorwaarts, waarop hij begon te lachen en zei jongen daar moet je geen kinderen heen sturen !! Nou dat beeld van Voorwaarts vind ik niet terug in mijn selectie.

Noem de 3 positiefste punten bij Voorwaarts in het afgelopen seizoen? Ik vond het teambuilding/trainingskamp leuk en gezellig met de groep en uitstekend geregeld door Mark Ekkel. De trainingsopkomst van meer dan 80% vond ik positief en goed om te zien terwijl we toch een aantal zware en langdurige blessure's hebben gehad en een speler die maar structureel 1x in de week traint in de selectie hebben, dan is 80% een meer dan een goed gemiddelde. Ook is het als trainer leuk dat je al zo snel van de TC hoort dat de groep al na een paar wedstrijden unaniem aangaf graag nog een seizoen met je verder te willen, dat doet je als trainer altijd goed. Ook het plaatsen van de Beltona groep voor de finale dag is iets wat niet mag ontbreken. We hebben als groep en begeleiding het verhaal vanaf minuut 1 serieus genomen en als doelstelling neergelegd het plaatsen voor de finaledag , omdat ik vind dat winnen en opleiden heel goed samen kan en gaan en in mijn ogen ook moet gaan !

Noem de 3 negatiefste punten bij Voorwaarts in het afgelopen seizoen? Ja dan de 3 negatieve punten. Wat me het meest over verbaasd heb, is het zo uitblijven van een selectiespeler na de winterstop en ik hem daarna ook nooit meer gezien heb. Verder natuurlijke de zware blessure van Roy de Lange en in mindere mate Rene Nijhof. Voor met name Roy heb ik een zwak en ik zag veel mogelijkheden in hem, en dan zo'n zware blessure ik heb dan diep respect voor de manier waarop hij nu aan het terug knokken is. En ik hoop dan ook echt dat hij terugkomt op zijn oude niveau. En een negatief punt vind ik ons hoofdveld het afgelopen seizoen. Dat nodigde vaak niet uit om te voetballen en dat is toch wel iets waar onze selectie het van hebben moet.

Wat was het mooiste moment afgelopen seizoen? Het mooiste teammoment was de winst op Gramsbergen thuis waar we 80 minuten met 10 man speelden en iedereen ontzettend diep ging voor de 3 punten. Ik heb mensen zien omschakelen die normaal dat liever niet dan wel doen. Achteraf moet je natuurlijk afvragen waarom nu wel, dat is dan ook een vraag die me dan als trainer wel bezig houdt en ik ook terugkoppel na de jongens toe.

Wat was het slechtste moment? Het minste moment voor mij was de uitwedstrijd tegen CSV'28. Daar speelde we als team zo inspiratieloos en verschrikkelijk slecht voetbal, terwijl als we die wedstrijd zouden winnen we volop meededen voor de periode.

Wat zijn je verwachtingen voor komend seizoen? Voor het komende seizoen hebben we een hele jonge groep met leergierige jongens. Iets wat ik prettig werken vind en met wat ervaren jongens een goeie mix dus. Ik zeg altijd ik ben destijds trainer geworden om te proberen spelers beter te maken daar ligt met deze jonge groep dus weer een leuke uitdaging! Verder hebben we natuurlijk met het wegvallen van Theo Mulder, Gerran Protzman en Jordy Harms veel kwaliteit ingeleverd. Vooral de laatstgenoemde had ik nog graag een jaar onder mijn hoede gehad, maar Jordy gaat het bij Deto proberen en dat is ook iets wat ik wel waardeer ,niet weglopen voor een uitdaging. Ja en natuurlijk wil iedereen dan een doelstelling horen, maar daar doe ik niet aan mee. Want ik zeg altijd iedere trainer wil graag kampioen worden en ik dus ook maar of het realistisch is dat is de vraag!

Hoe lang denk je / wil je bij Voorwaarts blijven? Hoe lang ik nog bij Voorwaarts wil blijven? Ach ik steek mijn ambitie niet onder stoelen of banken en dat is denk ik ook geen geheim. Ik zou graag nog eens de kans krijgen om de stap te maken na een betaald voetbal organisatie als trainer van een jeugdteam om dat daar toch mijn hart ligt. Verder heb ik 2 jaar in de 2e klasse gespeeld met SVVN en dat is toch echt wel een niveau hoger dan de 3e klasse. Maar ik bekijk het altijd van seizoen tot seizoen en vind het belangrijkste hoe de spelersgroep over mij denkt als trainer.

Via Dylan Noppers kwam de vraag: afgelopen seizoen heb je techniektrainingen gegeven aan D1, E1 en F1. Ga je dat ook komend seizoen weer doen? De techniektraining bij de D-E-F jeugd heb ik het afgelopen seizoen 6 weken gedaan op uitnodiging van de TC . In mijn ogen iets wat je wekelijks moet doen en niet een paar keer om echt resultaat te zien. De opkomst was met name bij de E1 uitstekend en daarin kon je zien dat het ook belangrijk is dat het gestimuleerd word door de trainer van het elftal.

Via Mark Smit kwam de vraag: Je hebt afgelopen seizoen heel veel spelers op wisselende posities gebruikt wat niet bevorderlijk was voor de prestatie. Wat ga je er aan doen om dat dit jaar te verbeteren? 

Wat betreft de wisselingen in het team , als ik dat terugkijk was het vaak uit nood geboren dat je weer een ander als bijvoorbeeld rechtervleugelverdediger opstelde , ik denk zelf niet dat de prestatie's daaronder geleden hebben . Na de Winterstop zijn we wat anders gaan spelen met Theo Mulder als aanspeel punt in de spits . Verder heb je als trainer altijd te maken met spelers die uit vorm zijn of een week niet heeft kunnen trainen . Een mooi voorbeeld is Jordy Harms die in mijn ogen voor de winterstop niet zijn niveau haalde , toch is hij altijd blijven staan en volgend seizoen speelt hij in de Hoofdklasse bij Deto zou dat ook gebeurd zijn als ik geen vertrouwen in hem was blijven houden . Ik vind als trainer wel belangrijk hoe traint een speler  de hele week , als een speler er op training er een potje van maakt neem ik dat wel mee in mijn verhaal voor Zaterdag . Maar voor het komende seizoen heb ik met de meeste spelers al een gesprekje gehad en daarin ook aangegeven op welke positie(s) ik hem zie.

Sponsoren

Wedstrijden

Senioren


19 augustus
Voorwaarts Utr.1 - Voorwaarts V 1  
Voorwaarts 2 -  
Voorwaarts 3 -    
Voorwaarts 4 -    
Voorwaarts Utr. V - Voorwaarts Vr1  

Junioren

26 augustus
KOSC JO19-1 - Voorwaarts JO19-1   14:30 
Voorwaarts JO17-1 -   
-  
Voorwaarts JO15-1  -  
Voorwaarts JO15-2 -  
- Voorwaarts JO19-1  
Voorwaarts JO17-1 -  
-  
Voorwaarts JO15-1 -  
Voorwaarts JO15-2 -   

Pupillen

augustus
- Voorwaarts JO13-1  
Voorwaarts MO13-1
-  
- Voorwaarts JO11-1  
- Voorwaarts JO11-2 i
- Voorwaarts JO11-3  
Voorwaarts MO11-1 -  
- Voorwaarts JO9-1  
- Voorwaarts JO9-2  
Voorwaarts JO9-3 -  
  - Voorwaarts JO13-1  
- Voorwaarts MO13-1  
- Voorwaarts JO11-1  
- Voorwaarts JO11-2  
Voorwaarts JO11-3 -  
- Voorwaarts MO11-1  
- Voorwaarts JO9-1  
- Voorwaarts JO9-2  
Voorwaarts JO9-3 -  

Ranglijst Voorwaarts 1 2e klasse H

  Team wd pt
1 SVI 0 0
2 IJVV 0 0
3 DZSV 0 0
4 Blauw Wit'66 0 0
5 ASC'62 0 0
6 Hulzense Boys 0 0
7 Enter Vooruit 0 0
8 Be Quick'28 0 0
9 Den Ham 0 0
10 DOS Kampen 0 0
11 WVF 0 0
12 Voorwaarts 0 0
13 De Esch 0 0
14 Sparta E. 0 0

Foto album

  • Klik hier voor de foto's van de kampioenswedstrijd